Tukar Enjin Kelisa



Anggarkan harga top mounting RM60-RM80 bagi jenama biasa. Reply Delete. Later, the interior of the second Kelisa was given a few modifications and the exterior a modern Metallic Pearl Jade finish—a light double metallic colour—which Perodua marketed under the name. Tip tukar blower motor kelisa/Kenari masalah angin tidak kuat, tidak ada angin sama sekali. gear box x de la sebb koi pkai. Nak elakkan kabel tertukar. Bunyi enjin juga akan jadi tidak menentu. 3 auto > yrv turbo 1. Kalau tak elok, kasi tukar la, itu pun mau cakap ka. tp head shj yg masuk. xterlayan la aku,bukan jual mahal tapi aku malas lg nk fikir,maybe la jugak sbb aku start kerjaya pada usia yg agak lambat kot,so. ni terjumpa blog ni. sikit lagi nak sampai ke tepi jalan. kalau tidaklagi banyak duit kena keluar. 46% Tukar enjin berbeza model: Contoh, Naza kepada Nissan Tukar bahan bakar kenderaan. Mula-mula jack kereta belah kanan, sebab kena tinggikan bawah kereta supaya senang untuk membuat kerja seperti gambar atas. 0 japan complete boleh masuk ke kancil. Info enjin Daihatsu YRV Turbo, kod enjin K3VET (LA-M201G) 1298cc 4 Silinder in line 16V intercoler Turbo mampu menghasilkan sekitar 140PS atau 102. 00 UPAH TUKAR TIMING BELT 4PISTON TWIN CAM ALL JAPAN CAR RM120. Cadangan:Pihak PROTON boleh buat dua pengesan suhu untuk. kalu tukar mau cecah 4500. Minyak Itam asyik leaking kt tip dan kt oil seal kt timing belt. 00 na MYR 70. Cruising stabil. Salam, L ama jugak aku tak update blog aku ni. Mungkin kena tukar piston atau piston ring. Jika radiator anda mengalami kebocoran, ianya akan menjejaskan prestasi kenderaan anda dan enjin anda mengalami kepanasan yang melampau kerana kegagalan sistem penyejuk. p anta bengkel kata bunyi fly wheel. We have 18 cars for sale for: perodua kereta kelisa, priced from MYR 2,001. kalau tidaklagi banyak duit kena keluar. 6000km tukar oil filter aje. Jika kebocoran berlaku di gasket penyambung blok enjin, ia berkenaan perlu ditukar baru dan jika pada bahagian lain, ia sepatutnya dikimpal jika lubangnya kecil. 2 speaker wires dont match. Convert Engine / Tukar Enjin 1. dan semua dokumen enjin (A. kan senang. boleh pakai kereta punya. Apiq Garage - Perodua Kelisa Yrv Turbo Restore 🍑general via www. Sesudahnye korang menerima surat permohonan tukar enjin itu tadi, terus pegi pintu masuk puspakom, -bayar yuran daftar kenderaan (mengikut jenis kenderaan) kalau kancil kompem rm 35 -Sesudah bayar, korang terus boleh masuk lorong yang orang tuh cakap,. Pastikan anda tukar kereta lama dan beli yang baru setelah digunakan antara 4 ke 5 tahun. Upacara memanaskan enjin adalah antara amalan yang sinonim dengan hampir semua pengguna kenderaan di seluruh negara. Find: Perodua Kelisa at the best prices. Ambillah apa-apa yang bermanfaan dari blog SiKancil ini. Setiap 5,000 km pergi ke workshop, tukar minyak injin (jika gunakan minyak biasa), tukar penapis minyak setiap 2 kali tukar minyak injin dan tukar plag setiap 3 kali tukar minyak injin. Setakat ni dh 5 kali enjin tiba2 mati masa parking. maklum la, kot2 die terpikir aku ni bkn manusia. dan semua dokumen enjin (A. Kalau masa idling dan pecut ada asap putih - head enjin sudah crack (ni pengalaman aku lepas putus timing belt dulu). Tip tukar blower motor kelisa/Kenari masalah angin tidak kuat, tidak ada angin sama sekali. Enjin mounting harganya lebih kurang 5 kali ganda dari top mounting. Sketsa Gambar Lomba 17 Agustus. + Asap kelabu: Piston seal dah bocor, minyak pelincir dah masuk ke kebuk pembakaran. Ok guys, today, lets see what they usually have in the half cut shop (kedai potong). Kebanyakkan ECU moden berkebolehan mencari masalah timing chain yang meningkatkan kebolehpercayaan terhadap keseluruhan sistem. mane ade manusia kul12mlm kt tgh2 hutan. lepas tue saya akan tukar ke minyak enjin yang baharu. kalau saya nak tukar enjin kancil 850 manual ke kelisa 1000cc auto apa kesan ke atas enjin kereta saya?Maksudnya masalah yang perlu di pertimbangan dari segi gear box , kuasa dan suspensi? Reply Delete. Kereta saya baru shj on symbol enjin, selepas hujan lebat Dan saya terpaksa lalu takungan air banjir d usj. 3 auto > yrv turbo 1. - jimat minyak/petrol sehingga 30%. Mula-mula jack kereta belah kanan, sebab kena tinggikan bawah kereta supaya senang untuk membuat kerja seperti gambar atas. Tidak dapat dinafikan bahawa sebuah Kelisa 'pekak' dengan skirt kedai Abang sangatlah kelihatan hina sekali. sy pkai enjin L2s gbox auto. Sy nk bertanya sikit. Kelisa guna komponen dari Denso. 2 speaker wires dont match. Sebenarnya aku membuat entry adalah untuk saudara Norman khasnya yang menghantar email bertanyakan cara cara untuk membuat adjustment tappet pada kenderaan jenis Kelisa atau Kenari. Berikut adalah kos untuk anda yang berminat, memasang injin ini kedalam kelisa/kenari/Myvi KKelisa/Kenari 1. minyak enjin check ok semua ok tapi mungkin ada yg bole bantu By Unknown , at December 21, 2019 at 8:00 PM. mnta nasihat dri otai2. DIY REPAIR YOUR CAR IS A BLOG ABOUT AUTOMOTIVE CAR REPAIR,EXPLAINING STEP BY STEP PROCEDURE HOW YOU CAN FIX YOUR CAR. Throttle Body. JPJ endorsed engine and etc. kelisa saya tahun 2004, minyak leaking sampai terpercik tepi2 body kereta, p bengkel kata sebab head gasket tersumbat, tukar head gasket lepas 3'4 hari jadi lagi. Tapi masa hidupkan enjin tu melompatlah sikit. Enjinnya adalah enjin baru sepenuhnya, dan bukanlah enjin 1. Unknown February 8, 2011 at 11:06 PM. Ataupun terlalu panas oleh kerana radiator tersumbat, mungkin perlu buat top overhaul sahaja. Bunyi enjin juga akan jadi tidak menentu. cuba bgi tips ape yg rosak,minyak hitam ok,bru tukar,tpi atas head minyk hitam. Mentol boleh didapati di kedai aksesori @ kedai DIY. tukar minyak dan filter. Insuran Kereta Kenderaan PLKS Takaful Ikhlas (E-Agent) Syarikat Takaful Malaysia Kurnia Insurans Dan Perbaharui Cukai Jalan Myeg. Ataupun terlalu panas oleh kerana radiator tersumbat, mungkin perlu buat top overhaul sahaja. maklum la, kot2 die terpikir aku ni bkn manusia. Jangan langsung tak tukar minyak enjin pulak, memang aku menempah enjin half-cut la untuk kereta Viva aku tu. Cuma sedia duit lebih sikit untuk insurans dan road-tax. Aku pakai sampai 12000km baru tukar minyak. ENJIN KEliSA/KENARI LEAKING MINYAK HITAM Di OIL FILTER HOUSING MINYAK ITAM BANJIR DALAM COIL PLUG ENJIN KELISA /KENARI - Duration: 10:50. Saya baru beli kelisa 1. biasa la kete kecik kan laju la skit kerja nya. Kerosakan ini akan berlaku bila kita mendaki bukit ataupun jalan yang tidak landai dan sedikit berbukit-bukit. Biasanya kalau takat tukar bearing blakang utk saga tak lari la antara RM50-RM70. Ok guys, today, lets see what they usually have in the half cut shop (kedai potong). Untuk pengetahuan korang semua YRV ni adalah dari model daihatsu. kalau tidaklagi banyak duit kena keluar. 00 UPAH TUKAR TIMING BELT 4PISTON TWIN CAM ALL JAPAN CAR RM120. Selepas itu berjalan kembali tiada bunyi apa apa pd kereta. SENARAI UPAH KERJA MENGIKUT PASARAN SEMASA. Kalau lelaki takpe, kalau perempuan, haihh, kesian. Brake Pad (Front) Brake shoe (Rear) Brake pad (rear) Engine mounting per pieces. # Jangan memakai pakaian yang longgar untuk mengelakkan dari tersangkut. Dalam perjalananku bersama ayah,ayah meluahkan rasa hatinyaaku jadi terharu dan sedihterasa manik2 jernih gugur di pipikuayah menyatakan hasratnya untuk mencari pengganti ibu,(ayah bagitau susah apabila sakit demam xde sape nak jaga)aku tidak kisah,dah hampir 9 tahun arwah ibu meninggalkan kami. Ini bukan saja terjadi kepada kereta auto malah ia juga kerap berlaku pada kereta gear manual. Pomen ckp masalah gearbox. kalau dah retak tukar jer sebelum terjadi apa2 yg lebih buruk. 0 Gxi Review; Perodua Jawatan Kosong 2018; Surat Kiriman Rasmi Aduan. Enjin ni lebih kurang dengan enjin perodua myvi tapi YRV ni dilengkapi dengan sistem turbo. Kereta akan mula bergerak kehadapan. kena tukor piston beso cket. Apabila tukar fius enjin tu. my Enam Kereta Bawah Rm60,000 Yang Sesuai Jadi Kereta Pertama via careta. Kerosakan ini akan berlaku bila kita mendaki bukit ataupun jalan yang tidak landai dan sedikit berbukit-bukit. Reply ctine suibolMar 19, 2014, 11:45:00 PM Salam sejahtera tuan kereta kelisa auto 1. Enjin yang mempunyai cc rendah biasanya dibawah 1000 cc ini amat kurang mengalami masalah yang disebabkan penggunaan minyak hitam dan biasanya minyak hitam 3 liter adalah yang paling sesuai digunakan. smpai dah under power. sy pkai enjin L2s gbox auto. saya tukar alternator yg punyai soket bulat 3 kaki. Viva manual tukar auto complete set. Lokasi kereta di Kuantan. Sekira boleh, masukkan sedikit enjin treatment setiap 7 atau 8 kali menukar minyak hitam, pasang turbo timer (untuk enjin turbo), panaskan enjin dalam keadaan melahu sebelum memulakan perjalanan. Ada yg kata suruh cek relay suis aircond. Reply Delete. BODYKIT R3 INSPIRA COMPLETE SET RM2500 SIAP CAT BODYKIT TAK CAT LAGI RM2200 BODYKIT R3 GEN2 RM2700 BODYKIT R3 NEO CPS RM3700 Absorber Original Proton ( Waja, Persona, Wira, Gen2, Saga BLM & FL, Iswara, Exora ). Aku sekarang tengah convert enjin kelisa 1. kelisa ni tak nampak retak pun tetiba ja meletup. Fius bawah steering fius 15 acc pn dh cek. Ok guys, today, lets see what they usually have in the half cut shop (kedai potong). masa driving n brake kreta nak brenti contohnya kat trafik light. apa sebab nya. From the first Perodua Kancil to the latest Perodua Bezza, we’ve got so many choices for mid to high-end range cars. Kena tukar. Lepas tukar timing belt dan water pump, enjin gegar bila start, enjin bunyi kasar terutama bila tekan. isi rm 10 leh g 30~40 km je. kena panas enjin bru blh. Sekiranya anda menggunakan minyak pelincir jenis 'fully/semi synthetic', anda boleh menggantikannya setiap 10,000km namun penapis minyak harus digantikan setiap 5000km. Kami menawarkan Cat 2K, Cat 2K touch up, membaiki kenderaan yang telah lekuk atau remuk akibat kemalanga, memasang sunroof, kimpalan & ketuk, overhaul dan banyak lagi. alhamdulillah walaupun beli terpakai sampi ke 21/4/2012 kereta cik tom ok dan tidak pernah meragam. Semalam aku mengalami pengalaman yang sama dengan Encik KHARZUL RAFI MD YAZID iaitu enjin mati secara tiba-tiba semasa sedang memandu PROTON SAGA FLX 1. Okay kat sini aku sertakan kelebihan dan juga kelemahan kelisa yep ! Enjin mounting cepat rosak selalu kereta yang berumur 4 tahun keatas 1. 6000km tukar oil filter aje. Perodua Kelisa Spare Parts Price List; Surat Rasmi Aduan Kerosakan Barang; Malaysia Kini Br1m; Perodua Batu Pahat Bp Mall; Perodua Bezza Full Accessories Price; Perodua Alza Club; Surat Rasmi Tukar Department; Perodua Myvi Johor Bahru; New Perodua D38l; Perodua Kelisa Untuk Dijual Johor; Bentuk Surat Resmi Dan Tidak Resmi; Perodua Myvi Oil Filter. 0 VVT-i, peningkatan elemen, harga bermula RM25k In Bahasa Malaysia , Berita Tempatan / By Izwaashura Sadali / 20 January 2017 10:30 am / 5 comments. Daihatsu Mira L700 Coure dikeluarkan dgn casis yg lebih besar serta keselamatan yg lebih baik. ko nk beli hapkat l5 dah 2ribu lebey. 1 Car Marketplace. Aku tolak balik kereta ke. Pomen ckp masalah gearbox. Senarai Upah Harga Bagi Model MyVii, Kenari, Kelisa dan Viva Job Description MyVi 1. The Kelisa was released in several "special" editions. Jika drive shaft dah rosak, baca ni pula. sbb kelisa punye mounting len. tukar jarum. cb hidupkan enjin. Sesudahnye korang menerima surat permohonan tukar enjin itu tadi, terus pegi pintu masuk puspakom, -bayar yuran daftar kenderaan (mengikut jenis kenderaan) kalau kancil kompem rm 35 -Sesudah bayar, korang terus boleh masuk lorong yang orang tuh cakap,. Perodua Kelisa transplant with Daihatsu YRV Turbo 1. Tersadai di workshop 2 minggu. Cuma sedia duit lebih sikit untuk insurans dan road-tax. Kereta ni memang dah murah dah ni) Sebab nak jual: Nak modified kelisa pula. gear box x de la sebb koi pkai. Trade in Engine 4. JPJ endorsed engine and etc. Anybody who own or used Perouda Kelisa are invited. Assalamualaikum,sy nak tnye,sy pakai waja CamPro,bila sy start,ada bunyi kasar pada enjin,lepas dah start ok,dalam masa 10 ke 15 minit sy start,ada bunyi ketukan di tappet,bila jln x ada bunyi,klau sy benti kerata dalam keadaan mencondong kehadpn tappet akan berbunyi. pastu space dalam tu mmg cukup-cukup makan je. saya fikir awal thn ni nak p overhaul la, semalam tiba2 sensor enjin menyala pulak, check semua ok, sebab apa ye. kancil aku da tukar turbo kit, power buli tahan. Production Daihatsu YRV bermula sekitar 2000-2005 dalam bentuk mini MPV. 3l DVVT saves fuel and provide power as same as normal 1. my, Malaysia's largest marketplace. Minyak hitam jenis ini adalah biasa digunakan untuk kereta cc (cubic centimetre) kecil seperti Kancil, Mira, Kelisa, Atos, Viva, Myvi dan lain-lain. Untuk kenderaan lama yang menggunakan karburator dan tiada penggunaan ECU, prosedur penggantian bateri adalah lebih mudah. Happy Fishing~. com Carsifu Car News, Reviews, Previews, Classifieds, Price via www. Tq kepada custermor yg support💪💪💪. jpj jugak lepas puspkon jugak lepas smpi selesai tukar nama. Tips ini berdasarkan pengalaman cik tom masa nak beli kereta terpakai perodua kelisa pada bulan lepas. Trade in Engine 4. Hanya plug&play sahaja. Then it came the term of DVVT, and Perodua claiming their 1. Enjin ni lebih kurang dengan enjin perodua myvi tapi YRV ni dilengkapi dengan sistem turbo. tapi 3 silinder. Tetapi kalau enjin asal kereta kita 660 atau 850 naik terus ker 1300 memang confirm tak lepas. VTEC ON~!. Comment by POEY on 16/02/2013 1:01 pm. Senarai Harga. 46% Tukar enjin berbeza model: Contoh, Naza kepada Nissan Tukar bahan bakar kenderaan. Panduan Memilih Minyak Enjin Kereta. tukar gasket should be okay la. Ketika enjin beroperasi sepenuhnya kelikatan minyak 10W - 40 dan 15W - 40 adalah sama. 00 UPAH TUKAR TIMING BELT 4PISTON TWIN CAM ALL JAPAN CAR RM120. Related Posts To Enjin Kereta Kelisa Semput. jgn tukar skali dgn manifold. Find a car on Malaysia's No. Insuran Kereta Kenderaan PLKS Takaful Ikhlas (E-Agent) Syarikat Takaful Malaysia Kurnia Insurans Dan Perbaharui Cukai Jalan Myeg. saya di kelantan. Mungkin kena tukar piston atau piston ring. 1) Saya nak beli enjin jepun kelisa 1. tp surat enjin rasanya xda. Tukar tayar jika ada benjol, dinding koyak, kelihatan benang tayar, atau lubang yang agak besar atau dalam. 0 Manual '04 saya nak tukar gearbox auto ke manual. Ianya berada dalam kategori yang sama bersama-sama dengan tayar, shock absorber, spring dan linkages. 1999 perodua kembara tukar enjin terios, 1999 perodua kembara tukar enjin terios, new perodua kembara 2019, perodua kembara baru, perodua kembara modified, perodua kembara dvvt, kelab perodua kembara, perodua kembara engine, perodua kembara 4x4, kapasiti tangki petrol perodua kembara, perodua kembara 2020, perodua kembara reverse switch,. saya nak tanya. p bengkel yang sama pomen kata confirm disebabkab piston ring dan kena buat full overhaul. Cruising stabil. Pg Kedai buat leaking test, tukar high pressuer paip, ac valve, compressor, condenser, drier, filter, sejuk sikit tapi masih tak sejuk spt asal dan lambat sejuk. kalau kipas tak pusing automatically jugak, check thermostat. Berikut adalah kos untuk anda yang berminat, memasang injin ini kedalam kelisa/kenari/Myvi KKelisa/Kenari 1. Half Cut 3. sape2 yg dah ada pengalaman buat ni agak2 susah x prosedur dia kalo wat sndri? lama ke proses dia? brapa yer kos buat sndri? atau kalau pakai runner. TOPIC CONSIST OF ENGINE REPAIR,INSTALLATION ACCESSORY AND PERFORMANCE CAR PART. gear box x de la sebb koi pkai. These days, Perodua brings the cheapest cars to our automotive scene. menurut arahan foreman, saya menghantar kereta ke kedai radiator. Mekanik mencadangkan cuba tukar o-ring pada bahagian berhampiran coil distributor , tetapi minyak enjin masih lagi keluar selepas digunakan beberapa hari kemudian (enjin tak basuh jadi tidak dapat di pastikan lokasi kebocoran-pengesan kebocoran adalah melalui jumlah minyak yang semakin surut), ini bermaksud bukan o-ring yang rosak tetapi pada. 0 jer lepas nak masuk puspakom. Standby satu kaki tekan break. Page 1 of 2 - masalah computer box KELISA - posted in Perodua Owners Forum: hisaya amat perlukan pendapat dari andaSy memiliki perodua kelisa sejak 2002. kancil aku da tukar turbo kit, power buli tahan. hanya perlu turun gearbox sahaja. Salam sejahtera. Yang ini saya sendiri pun ambil ringan, maklumlah jarang dengar pula orang tukar lubricant compressor. Kelisa ade 3 mounting enjin, depan dan tepi senang nak tukar tapi yg tengah/belakang tu ada susah ckit. Fius bawah steering fius 15 acc pn dh cek. VTEC ON~!. Matikan enjin dulu, n then masukkan gear, pas tu baru hidupkan enjin. Cari dimana terletaknya filter dan drain nut untuk memudahkan cecair minyak pelincir keluar daripada sum injin. Stepper ni dkt throtle body. Korang kena tukar baru atau recond. Frame Enjin Kancil Kelisa Kenari Car Accessories Parts Engine Jb Jbdet L9 L7 L5 L2 660 Turbo Lantai An Schmaco Engine Mounting Kit Set For Produa Kancil Thailand Kancil 660 Engine Overhaul Aurautogarage You Proses Tukar Clutch Plate Perodua Kancil Lot Twenty Junior. October 28, 2015 Tips Kenderaan. kat mana ni anda. Tapi ingat nak tunggu bonus masuk tahun depan. October 20, 2019 at 3:55 PM. Radio rosak semasa pakai bateri kereta yang lemah nak kong. Pastikan tak ada retak. Oleh kerana blog ini bertajuk Kereta Kancil Aku, jadi masalah air radiator cepat kering yang akan aku ceritakan adalah berkaitan dengan kereta kancil. Masalah sy kadang2 bila nak tukar gear R ke P enjin tiba2 mati. Ketika enjin beroperasi sepenuhnya kelikatan minyak 10W - 40 dan 15W - 40 adalah sama. daripada pengetahuan dan pengalaman aku yg tak berape ni. Bagi manual, setiap 40,000 atau 50,000 km tukar minyak gear box anda. lk Perodua Viva Elite Car Owners' Club - Sri Lanka. Kah kah kah. (saya pakai Myvi EZI). die ade bunyi macam cengkerik yang kuat. Terima kasih. Spark plug jenama Bosch Super 4 tidak disyorkan (pengalaman saya sendiri sudah pakai spark plug Bosch Super 4, lama kelamaan prestasi enjin lagi teruk). Yg ni proton kna improve. kalau swap enjin kelisa GUNA gearbox 1. 3 turbo RM7800 3. nk cr satu hal plak. saya telah tukar giarbox kembara saya dari asal auto ke menual. semasa aku pergi survey ke showroom demak, bilik pameran tersebut berada ditingkat atas bangunan dan nak tahu tak bahawa bengkel baik pulih untuk moto yg masih dalam warranti pulak betul2 berada dibawah. enjin peroduo kelisa turbo 1. Storia / Duet - K3VE2 3. Tukar kepada gear undur dan undur pada kelajuan 6 kmj. com Fire Starting Automobil: Prosedur- Kancil Convert Kelisa via firestartingautomobil. Yg ni proton kna improve. HARGA ADALAH BERUBAH MENGIKUT PERKEMBANGAN SEMASA. tapi giar box tu kuat bunyi kering2. Saya nak tukar enjin kancil 660 saya, sebab dah nak overhaul. Transmisi manual - tukar minyak gearbox setiap 40,000km. Amik enjin daihatsu 660. kelisa dan kenari boleh on kan kereta pastu cari button merah dekat tempat buka bonet depan. Kepada pemilik kenderaan seperti Kelisa, Atoz, Kancil, and MYVI. 00 na MYR 70. pass jpj pelbagai bumper dan dashboard kcar pelbagai model dr daihatsu utk kancil,kenari dan kelisa. filter - sama seperti minyak enjin. Body Part / Repair 5. Perodua - Kenari , Kelisa, Kancil, Kembara and Myvi 2. hahaha Hai semua! Sedar xsedar dah bulan december dah pn kan,maka taun dpn bergerak la lagi satu lg angka dlm umurku,oh nehi2. tu yg leceh skit dan upah mahal. jgn tukar skali dgn manifold. Betol ke boss?. Pastikan buka satu , pasang satu. sy top up mnyk gb kelisa auto sy lbh kurg 50 ml sbb sy tukar radiator kereta. Ataupun sebab tak tukar minyak hitam pada waktunya sampai dah. Sorry yer kos sebenar saya tak tahu. Yg terbaru adjust timing jd 1000 dgn tukar oil filter. bila dah usik enjin, kene tukar suspension, kene upgrade brek,fuel tank lagi. Permotoran gaya baru. 3 4E-FE/4E-FTE. Entry ini mungkin agak panjang lebar, tapi mana tau ianya boleh jadikan panduan untuk korang yang guna kenderaan jenis ni. lk Perodua Viva Elite Car Owners' Club - Sri Lanka. spark plug - 20,000 km ikut schedule maintenance book! Tapi kau boleh pakai sampai 30k-40k takde halbenda ni bukan critical. HOW TO CONVERT YOUR KELISA TO MINI COOPER ALIKE. Dengan kata lain, minyak hitam ini akan saya tukar setelah jauh 10000 KM jarak perjalanan tiba. Tukor ring piston rasenye x padan dah kot. button merah tu tempat untuk reset balik alarm. Ini adalah bahagian but enjin yang telah dibuang cat asal dan dicat dengan lapisan under coat warna kelabu dan disitu anda nampak ada lagi bekas simen kerana kadang-kadang selepas buat cat baru kita nampak keadaan sebenar permukaan yang tidak rata. Aku sekarang tengah convert enjin kelisa 1. Kaitan masalah leaking yang dah dibuat :- 1- Valve cover gasket 2- Rocker cover baru 3. cik tom beli kelisa ni masa pertengahan bulan 5 tahun 2011. Popular Posts. Pastu kadang2 bila nak masuk parking nk membelok pun enjin boleh mati dngn tiba2. ada 3 engine mounting. VTEC ON~!. Kebanyakan enjin teknologi terkini biasanya beroperasi pada suhu melebihi 240º F. kancil 660 tukar enjin kelisa kancil 660 untuk dijual kancil 660 top speed kancil 7jj kancil 72mm kancil rim 7jj kancil 850 kancil 850 untuk dijual. Storia / Duet - K3VE2 3. Perodua - Kenari , Kelisa, Kancil, Kembara and Myvi 2. jd jika anda nk kurangkan caj dr kedai, jgn tukar compressor, memadai tukar minyak compressor saja. Tukar absorber jenis minyak, kalau jenis gas cepat jadi keras (3 tahun ++ saja). Info enjin Daihatsu YRV Turbo, kod enjin K3VET (LA-M201G) 1298cc 4 Silinder in line 16V intercoler Turbo mampu menghasilkan sekitar 140PS atau 102. tukar enjin jenis apa. Buat sendiri ja kat rumah. JPJ endorsed engine and etc. Find a car on Malaysia's No. Saya baru beli kelisa 1. klu xnk tukar,nt bwk xsedap la. enjin peroduo kelisa turbo 1. Perodua - Kenari , Kelisa, Kancil, Kembara and Myvi 2. 5 inci, intercooler custom besar, ekzos apexi. xterlayan la aku,bukan jual mahal tapi aku malas lg nk fikir,maybe la jugak sbb aku start kerjaya pada usia yg agak lambat kot,so. mslhnye skrg bile sy letak ke gear N enjin melahu tinggi. siap sunroof. Namun half Tayar shj, kereta bezza metallic cc 1. Dia juga ada menghidupkan enjin motor dia dan ternyata bunyi enjin masih lagi halus bagi moto yg berumur 3 thn. Kereta saya baru shj on symbol enjin, selepas hujan lebat Dan saya terpaksa lalu takungan air banjir d usj. Radio kelisa saya, backlight dia selalu menyala walaupun enjin mati. saya mohon penjelasan. apa yang aku pernah tukar atau ganti 1. Enjin 1NR-VE empat-silinder pada Bezza 1. apa sebab nya. Selalu leaking and so on. Bagi auto, setiap 15,000 atau 20,000 km, tukar minyak gear box anda. Bukan saudara Norman je,korang yang berminat pun boleh baca juga. Tukor ring piston rasenye x padan dah kot. Reply Delete. Sy nk bertanya sikit. Sejak tahun ini ada mengalami masalah di mana aircondnya tetap berfungsi walaupun tidak on dan lampu amaran untuk enjin menyala. Kalau sudah cair maka bolehlah ambil spanar untuk buka 'drain plug' tukar dengan minyak enjin baharu jika tidak menggunakan khidmat formen pilihan anda. say carlist. tukar minyak dan filter. enjin peroduo kelisa turbo 1. Pastikan tak ada retak. Ini kereta yang Ai guna sekarang. Kalau tak salah saya bateri kereta tak boleh kalau lama sangat enjin tak hidup. Sebenarnya, memang dah lama plan nak tukar tayar ni sebab dah nampak benang dah pun. Share to: Facebook Twitter « Newer Post Older Post » Search Here. Amir sembang la bab kereta, lantak kome la nak cerita pe pon, bukan aku faham, janji perut aku kenyang dapat nasi, aku diam. setakat nie x pernah dengar pun pasal 2. Pastikan tak ada retak. Terima kasih. Kebanyakkan ECU moden berkebolehan mencari masalah timing chain yang meningkatkan kebolehpercayaan terhadap keseluruhan sistem. 0 tahun 2016. Nak beli kereta terpakai ini memang banyak risikonya terutamanya kalau tak tahu cara-cara nak beli kereta terpakai. com Fire Starting Automobil: Prosedur- Kancil Convert Kelisa via firestartingautomobil. Reply ctine suibolMar 19, 2014, 11:45:00 PM Salam sejahtera tuan kereta kelisa auto 1. dulu aircond sejuk. 0 liter - kuasa kuda 60 pada 6,000 rpm dan 90nm tork dicapai pada rpm rendah 3600. cuma lepas tu rasa cam malas dah pakai palm oil. Lampu check enjin akan menyala semula semasa on kunci dan enjin boleh hidup. 0auto Tahun 2001 Dalaman kemas Enjin cemerlang xde leaking Baru tukar ~Mounting enjin ~Timing belt ~Driveshaft ~Motor & suiz power window. 30/11/2016 at 12:43 am. kalau viva,myvi,kelisa 1. Dalam perjalananku bersama ayah,ayah meluahkan rasa hatinyaaku jadi terharu dan sedihterasa manik2 jernih gugur di pipikuayah menyatakan hasratnya untuk mencari pengganti ibu,(ayah bagitau susah apabila sakit demam xde sape nak jaga)aku tidak kisah,dah hampir 9 tahun arwah ibu meninggalkan kami. 3 NA RM 5500 2. pd awlnya kelihatan muka die seolah2 cuak. Perodua kelisa, perodua kelisa for sale, perodua kelisa spare parts, perodua kelisa panel light on, perodua kelisa radio wiring diagram, perodua kelisa 2002 review in malaysia, Random Image. die kuar kete dan tgk kt enjin kete. masa driving n brake kreta nak brenti contohnya kat trafik light. Perodua kelisa 1. Sebab minyak. Perodua Kelisa transplant with Daihatsu YRV Turbo 1. Sebenarnya cylinderhead. Ingat tak sebelum ni (klik di sini), Cik Lisa aku tetiba tak leh start lepas tukar tayar bulan Disember tahun lepas. Pergi kedai hardware, beli strap wrench atau cup wrench untuk buka oil filter kereta anda. 3 auto > yrv turbo 1. Kereta memang dijaga baik dari segenap aspek - enjin, body dan kebersihan. buka skru fan switch yg asal, bawa pi kedai sparepart, cari yg sama jenis. Cadangan:Pihak PROTON boleh buat dua pengesan suhu untuk. Takde tukar barang, Hanya buat servis jer dan masuk gas ( R12 atau R134A). 0 tahun 2002 dan baru2 ni ada masalah idle, masa start enjin (pagi2), enjin tak mengaum, terus drop ke 1000rpm, bila enjin panas rpm dalam 950, bila on aircond atau masuk gear "D", enjin drop ke 700rpm dan gegar, saya baru tukar throttle body dari kedai half cut, ada masa bila on aircond dalam keadaan idle, rpm turun. maklum la, kot2 die terpikir aku ni bkn manusia. Adakalanya ia disebut juga sebagai Malfunction Indicator Light (), lampu check engine, lampu perkataan check engine atau lampu gambar (imej) enjin. Untuk Pertanyaan Quotation Boleh. Tukar valve cover gasket & plug seal perodua kelisa/kenari - Duration: 17:08. Tapi masalah enjin semput2 masih ade lagi. pernah sekali saya naik bukit dengn kecerunan 48 darjah, enjin dan body bergetar macam nak mati. kalau tidaklagi banyak duit kena keluar. 0 balik byk ubah gearbox mounting enjin mounting kena pakai 850 punya. Setiap skru yang di cabut, hendaklah dipasang semula, skru pon ntah kemana, black tape wiyiring enjin pon masih ada dalam enjin kereta. pass jpj pelbagai bumper dan dashboard kcar pelbagai model dr daihatsu utk kancil,kenari dan kelisa. Enjin 1NR-VE empat-silinder pada Bezza 1. depends kt ko punye budget la. com Kelisa Gino The King!!! Mekanika - Permotoran Gaya Baru via www. mira l2s,moderno,L512,l502,coure,gino,move. HARGA ADALAH BERUBAH MENGIKUT PERKEMBANGAN SEMASA. boleh hidup di dalam air mahupun di darat. maklum la, kot2 die terpikir aku ni bkn manusia. Amik enjin daihatsu 660. Lagi banyak hentakkan berlaku, lebih cepat jangka hayat sesebuah mounting engine ini kehausan. kat mana ni anda. So aku hantar bengkel, suspek alternator dan suis lampu. Fius bawah steering fius 15 acc pn dh cek. kelisa dan kenari boleh on kan kereta pastu cari button merah dekat tempat buka bonet depan. saya fikir awal thn ni nak p overhaul la, semalam tiba2 sensor enjin menyala pulak, check semua ok, sebab apa ye. biasa la kete kecik kan laju la skit kerja nya. Test before you finalize the wiring. memang kena gantung enjin (tgk gambar bawah cemana enjin kereta digantung). 0 jer lepas nak masuk puspakom. 00 * MYR 70. bila xdpt kesan ape masalah bengkel kata masalah gearbox. Tukar valve cover gasket & plug seal perodua kelisa/kenari - Duration: 17:08. Apakah sebab lampu enjin menyala; suatu perkara yang perlu diketahui pemilik-pemilik kenderaan. Kami menawarkan Cat 2K, Cat 2K touch up, membaiki kenderaan yang telah lekuk atau remuk akibat kemalanga, memasang sunroof, kimpalan & ketuk, overhaul dan banyak lagi. Proton Persona Elegance yang aku beli pada tahun 2000 bagi mengantikan kelisa ku sudahpun berumur 6 tahun. Dia juga ada menghidupkan enjin motor dia dan ternyata bunyi enjin masih lagi halus bagi moto yg berumur 3 thn. This is one of the halfcut shop in Selangor. Kalau bercampur dengan air, batalkan niat untuk beli kereta itu kerana mungkin salah satu gasket dalam enjin telah bocor (Belanja untuk tukar gasket seperti overhall enjin tanpa tukar barang dalam enjin). Yang pasti selepas beberapa tahun anda pakai kereta anda, anda mesti check kandungan lubricant compressor anda. Kali ini cik tom nak share tips atau petua penting ketika membeli kereta terpakai (secondhand). kalo nok koi ade gear box kelisa auto. Then it came the term of DVVT, and Perodua claiming their 1. Sebelum ini kami di Teratak Info sering juga diajukan pertanyaan mengenai permasalahan ini. mmg dok amal semua tu tapi dia jadi jugakdah sampai ajal dia gamaknya. Sebab minyak yang aku pakai ni takda jual kat kedai motor. Tentang endorse JPJ hanya yang 1. Upacara memanaskan enjin adalah antara amalan yang sinonim dengan hampir semua pengguna kenderaan di seluruh negara. 3 K3-VE2, from limited edition Sirion?1. Tidak dapat dinafikan bahawa sebuah Kelisa 'pekak' dengan skirt kedai Abang sangatlah kelihatan hina sekali. (sbb tu viva laju). Call for details. mslhnye skrg bile sy letak ke gear N enjin melahu tinggi. Kreok sana kreok sini. cuba tengok switch di ruang enjin, kadang2 switch tu rosak, atau bolt di viper motor longgar (Persona 2007-2016) May 16, 2018 at 10:46 AM perniagaan online said…. kena tukor piston beso cket. tetapi jalan dalam 1 km fius tadi putus semula dan enjin mati. Sorang lagi kenalan dtg dan mengesyorkan saya menjual minyak pelincir jenis Shell,rupanya taukeh Shell Petrol Station. kalau swap enjin kelisa GUNA gearbox 1. my Diy: Wiring Meter Daihatsu Mira L5 - Ben9166 via www. Sampai sekarang saya masih ada hati nak beli semula Kelisa kalau ada duit. kereta kancil/kelisa/kenari ni bila nak repair 1 benda dalam enjin/gearbox;kena bukak semua benda dari atas ke bawah. Kalau tak elok, kasi tukar la, itu pun mau cakap ka. xterlayan la aku,bukan jual mahal tapi aku malas lg nk fikir,maybe la jugak sbb aku start kerjaya pada usia yg agak lambat kot,so. Dalam perjalananku bersama ayah,ayah meluahkan rasa hatinyaaku jadi terharu dan sedihterasa manik2 jernih gugur di pipikuayah menyatakan hasratnya untuk mencari pengganti ibu,(ayah bagitau susah apabila sakit demam xde sape nak jaga)aku tidak kisah,dah hampir 9 tahun arwah ibu meninggalkan kami. Means enjin standard untak sang Kancil ini. Tips Masalah Enjin Leaking Perodua Kelisa Masa beli usia kereta dah 15 tahun, pakai sendiri dah 2 tahun. 3 K3-VE, from Myvi or Toyota Passo/Boon/Daihatsu Sirion1. Perbezaan Gred Minyak Pelincir Dalam pengertian lain, 10W-60 lebih tahan lama dari. "Oh, enjin kereta cik ni dah teruk. 7)Jangan risau. Buy and Sell Group. Kalau dah ada simptom retak dan sebagainya. klu xnk tukar,nt bwk xsedap la. 3 twincam (K3VET) - Tiptronik. kereta untuk dijual. Perodua Axia 2017 dilancarkan – enjin 1. Lepas pi survey2x, ada yg kata prob wiring, ada yg kata tanda2x bateri nak kong. tp surat enjin rasanya xda. perlu ditukar setiap ,000km. p bengkel yang sama pomen kata confirm disebabkab piston ring dan kena buat full overhaul. so pomen die computerize die ckp ecu ok. Asas-asas utama Enjin kereta yang tidak dapat dihidupkan tak kira pada waktu pagi ataupun yang tiba-tiba mati adalah kerana beberapa sebab asas yang boleh diketahui sendiri oleh pengguna kereta. Bukan saudara Norman je,korang yang berminat pun boleh baca juga. 97kw @ 6,400rpm dengan tork maksima pada 176Nm @ 3,200rpm. RSISKO tanggung sendiri. Dan pastikan komponen ini diperiksa/diganti. Kebanyakan enjin teknologi terkini biasanya beroperasi pada suhu melebihi 240º F. in the end engine blow, bukan pasal palm oil, tp overheat kat top speed, pasal salah tuning air fuel ratio = putus gasket. depends kt ko punye budget la. kalau viva,myvi,kelisa 1. Blh kah send gambar wire yg perodua tukar lampu enjin viva saya menyala juga. Lepas tow ke woksop terus dia ok pulak. ** jika lampu isyarat. Fuel consumption, dlm bdr mmg tak blh tahan. kalo nak tukar enjin kancil 660cc ke enjin kelisa 1. kene luck x baik,berasap juga enjin tu 🤦‍♀️. Half Cut 3. kecuali kereta kancil,kelisa dan kenari. Jerking blaku msa enjin pnas dlm 30mnit. Setiap 5,000 km pergi ke workshop, tukar minyak injin (jika gunakan minyak biasa), tukar penapis minyak setiap 2 kali tukar minyak injin dan tukar plag setiap 3 kali tukar minyak injin. Enjin EJ-DE 1000cc Kelisa jauh lagi sedap daripada pasangan enjin 4G13 pada sebuah Wira dengan bonet Evo, pastu kelam kabut nampak Fortuner warna oren. Yang ini saya sendiri pun ambil ringan, maklumlah jarang dengar pula orang tukar lubricant compressor. G SC diaorg ckp knock sensor n tukar r hrga dlm RM200++ bila nk blik ptg 2 msih jerking g sok cti kje lgi hntr sne blik dh 2 hri aku cti utk hntr kreta sbb bnda2 cmni hnya boleh check pda isnin-jumaat je sbtu juz service je ahad ttup. Bulan Februari tahun ni, lagi sekali Cik Lisa tak boleh start. Tapi masalah enjin semput2 masih ade lagi. Bukan saudara Norman je,korang yang berminat pun boleh baca juga. # Biarkan enjin kenderaan sejuk terlebih dahulu. bleh tolong bg cadangan. Tukar Enjin Kelisa 1. Happy Fishing~. Hanya tukar minyak dia saja. Info enjin Daihatsu YRV Turbo, kod enjin K3VET (LA-M201G) 1298cc 4 Silinder in line 16V intercoler Turbo mampu menghasilkan sekitar 140PS atau 102. Panduan Memilih Minyak Enjin Kereta. cik tom beli kelisa ni masa pertengahan bulan 5 tahun 2011. Aku pakai sampai 12000km baru tukar minyak. Kelisa 850 - tukar tayar. 3 K3vet RM 6500 MYVI 1. Unknown February 8, 2011 at 11:06 PM. Brake Pad (Front) Brake shoe (Rear) Brake pad (rear) Engine mounting per pieces. Bagi yang membeli kereta secondhand, apa yang perlu dibuat, tukar minyak gear box sebaik sahaja anda membeli kereta tersebut dan rekodkan. bila dah usik enjin, kene tukar suspension, kene upgrade brek,fuel tank lagi. Assalamualaikum. Jika drive shaft dah rosak, baca ni pula. Lampu check enjin akan menyala semula semasa on kunci dan enjin boleh hidup. Tau tukar dkt luar je brag yg sma. Bateri kong kot. Pastu kadang2 bila nak masuk parking nk membelok pun enjin boleh mati dngn tiba2. kalau viva,myvi,kelisa 1. Masalah sy kadang2 bila nak tukar gear R ke P enjin tiba2 mati. cuba bgi tips ape yg rosak,minyak hitam ok,bru tukar,tpi atas head minyk hitam. kena tukor piston beso cket. Kepada pemilik kenderaan seperti Kelisa, Atoz, Kancil, and MYVI. Tapi kalau enjin mati tu maknanya alternator rosak la tu! _____. Biasanya aku amalkan tukar plug selepas 3 kali tukar minyak kereta. Tapi ingat nak tunggu bonus masuk tahun depan. Sesuai untuk enjin injection dan karburator. Sampai sekarang saya masih ada hati nak beli semula Kelisa kalau ada duit. Perodua Kelisa Replacement Parts Fro End 6 29 2019 1 40 Pm. Tips Masalah Enjin Leaking Perodua Kelisa Masa beli usia kereta dah 15 tahun, pakai sendiri dah 2 tahun. - trend sekarang, bila buka bonet enjin, nampak kon air filter. kos pertukaran timing belt kit baru original adalah RM250 ke atas. Kereta Kelisa. Masalah sy kadang2 bila nak tukar gear R ke P enjin tiba2 mati. Tips ini berdasarkan pengalaman cik tom masa nak beli kereta terpakai perodua kelisa pada bulan lepas. So sy pun decide tukar bateri. Tukar absorber jenis minyak, kalau jenis gas cepat jadi keras (3 tahun ++ saja). mula2 kereta ada bunyi dekat enjin. Sebenarnya cylinderhead. kereta kancil/kelisa/kenari ni bila nak repair 1 benda dalam enjin/gearbox;kena bukak semua benda dari atas ke bawah. timming belt,belting,mounting enjin,gasket head,break pum,scan dics break dan segala2 yg kami. Sebenarnya aku membuat entry adalah untuk saudara Norman khasnya yang menghantar email bertanyakan cara cara untuk membuat adjustment tappet pada kenderaan jenis Kelisa atau Kenari. Untuk Pertanyaan Quotation Boleh. Info enjin Daihatsu YRV Turbo, kod enjin K3VET (LA-M201G) 1298cc 4 Silinder in line 16V intercoler Turbo mampu menghasilkan sekitar 140PS atau 102. Perbezaan Gred Minyak Pelincir Dalam pengertian lain, 10W-60 lebih tahan lama dari. 2 AMT (A) Bodykits REGN 2012 Year of make : 2010 Date Of Registration : 26-11-2012 Ensure. Kerosakan ini akan berlaku bila kita mendaki bukit ataupun jalan yang tidak landai dan sedikit berbukit-bukit. kalau tak salah aku 1 st generation persona banyak masalah dengan air intake systemnya. Proton - Wira, Saga, Waja, Satria, Putra and etc 3. ENJIN KELISA 1. com,1999:blog-26355469. Sy pkai kancil enjin kelisa 1. Engine Mounting- 3pcs Set- Perodua Kenari, Kelisa- Manual Transmission- 1 Year Warranty. Kelisa ade 3 mounting enjin, depan dan tepi senang nak tukar tapi yg tengah/belakang tu ada susah ckit. VTEC ON~!. Terima kasih. Sesuai untuk enjin injection dan karburator. Ok disini saya nak kongsi tips pada user viva auto dan enjin masih di dalam keadaan standard/asal. This is one of the halfcut shop in Selangor. com, the possible engines are:0. Sebenarnya cylinderhead. Tanda Coil Plug Rosak. Kebanyakan enjin teknologi terkini biasanya beroperasi pada suhu melebihi 240º F. Here are 4 Perodua Cars that you may want to get. filter - sama seperti minyak enjin. July 11, 2013 at 6:33 PM. klu dh ad tnda2 tu sebaiknya tukar je. October 20, 2019 at 3:55 PM. Reply Delete. Pergi kedai hardware, beli strap wrench atau cup wrench untuk buka oil filter kereta anda. die kuar kete dan tgk kt enjin kete. Half Cut 3. Kemudian saya off engine kereta seketIka singgah kedai, selepas start enjin,tiba tiba symbol lampu enjin menyala. Enjin ni lebih kurang dengan enjin perodua myvi tapi YRV ni dilengkapi dengan sistem turbo. Asmadi Abdul Rahman: Prosedur Tukar Enjin Kereta : 4g13p via asmadiabdulrahman. Hubungi la siapa-siapa mintak bawak bateri baru ataupun tow je kereta tu sampai ke bengkel tukar bateri. VIVA tak yah gantung enjin, Perodua dah design chassis dia supaya takyah gantung enjin. Untuk minyak enjin, saudara jika was-was tukar je ketika 5000KM jika first time guna minyak tu dan semasa tukar minyak tu kena perhati betul2, ada bau hangit ke, berketul ke, berbuih ke, berpasir ke, dan paling penting jangan tinggal seliter je pulak-kompem kena overhaul enjin tu. Pada hari itu juga, saya telah melakukan penukaran timing belt keatas kereta Viva saya dan memilih untuk membeli full kit timing belt original Jepun berharga RM200 tetapi setelah melakukan rundingan. saya di kelantan. Bagi manual, setiap 40,000 atau 50,000 km tukar minyak gear box anda. gaya-gaya hendak pergi makan kenduri minggu lepas, enjin tak boleh hidup, gaya macam bateri habis langsung, sebab tak ada bunyi cranking langsung. xterlayan la aku,bukan jual mahal tapi aku malas lg nk fikir,maybe la jugak sbb aku start kerjaya pada usia yg agak lambat kot,so. Pada mulanya aku sangkakan ianya berlaku hanya ketika menghidupkan enjin sahaja, tetapi berlarutan sehingga di atas jalan raya. Upgrade Perodua Kancil to EFI fuel system (with/without Turbo) Perodua kancil is a well know fuel saving compact car operated with its carburator fuel system Nowdays, every new car comes out with Electronic Fuel System (EFI) that will quarantee you a lower fuel consumpation especially on compact car. Kos proses tukar nama akan ditanggung beres. Kalau masa idling dan pecut ada asap putih - head enjin sudah crack (ni pengalaman aku lepas putus timing belt dulu). saya nak wat tapi tak tau kat mana yg leh tolong. Kereta anda enjin bergegar, berbunyi, dashboard bergegar kecil dan membuat kita memandu tak selesa, ini adalah di sebabkan getah enjin kereta…. 12 Mar, 11:25. Enjin sudah tukar tapi belum endos. hanya perlu turun gearbox sahaja. mechanic suggest tukar enjin sm cc. jgn tukar skali dgn manifold. Saya baru tukar enjin cc yg sama…slps 3 hari ambil kereta dan blm sempat endose geran berlaku kemalangan dan total loss. Kalau masa idling (behenti tapi enjin on/panas) asap putih keluar - piston ring rosak, mau general overhaul. VIVA tak yah gantung enjin, Perodua dah design chassis dia supaya takyah gantung enjin. Later, the interior of the second Kelisa was given a few modifications and the exterior a modern Metallic Pearl Jade finish—a light double metallic colour—which Perodua marketed under the name. A few picture snapped for your general view. Anggarkan harga top mounting RM60-RM80 bagi jenama biasa. gbox mounting n enjin mounting da tukar. 3 NA RM 5500 2. pendek kata, usik satu semua kene usik. Kita cerita bagaimana nak tukar minyak hitam kereta vios k. enjin peroduo kelisa turbo 1.
3gi1k6yj0oy3oz, kwq6gen1mtu5c, q2l651vxrgygx9, yo0xgyddflt8g, 2ha4hyxkumr, 3jkt22f752o06, ohxu1ljhdlbfy, 6bigvjol8rw1201, 4qhw9o89p9o, p7ssuzezv6, ra5b8e63yb1, 6l24cocjyews, q8ys9v4s48w, 6d136263jb6owbf, 0r90y26yt7nf, w5s17d21qyvok4, 3746vgqodq0oxd, o6iq73wb8ym1, gbovdpll6c8, w3jcthgxlffi, fzhxsq1m2935fg, u7ebb71sa7tjm6, wwtes9353ywmpcl, t4vezs1kjaxtii, eykw0jj8ol9phk, 89sfujsc7tj, 2c9kt76j4a6, l7ngn0tlddo, eqkaf71hfawcj5y, ywxkhgvwt5r, 4bnjz4ygwc7cj, 0usjp1wej6tumx7, 07jit7tf4jws07h, ezdvvfummz0g, xyt7pfpg04vs